06 48 10 23 89

Bel Bas Bouma direct

info@linumnagele.nl

Of mail naar

Vlas

Wat is vlas?

Vlas bloemen header

Vlas is een eenjarige plant en wordt al duizenden jaren geteeld voor de productie van zaden en vezels. Het is een van de oudste gecultiveerde gewassen ter wereld en wordt nog steeds geteeld in verschillende delen van de wereld, waaronder Europa, Rusland, Noord-Amerika en China. 

De vlasplant groeit tot ongeveer 90 cm hoog en heeft smalle, lancetvormige bladeren en lichtblauwe bloemen. De zaden van de plant worden gebruikt voor vermeerdering en voedselproductie. De vezels van de stengel van de vlasplant worden gebruikt voor de productie van linnen en andere textielproducten, evenals voor industriële toepassingen zoals papier, isolatiemateriaal en bioplastics. Vlas heeft ontzettend veel voordelen, onderstaand zijn de belangrijkste opgesomd. 

“Vlas is een schitterend gewas om in het bouwplan te hebben, de toepassingen zijn oneindig!”

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB)

GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) is een Europees beleidskader voor landbouw en plattelandsontwikkeling dat verschillende doelstellingen nastreeft, waaronder het verhogen van de concurrentiekracht van de Europese landbouw, het bevorderen van duurzaamheid en het ondersteunen van het inkomen van boeren. 

Voor regio 2, waar Flevoland onder valt, geldt voor 2024 een verhoging van €298 euro naar €390 euro per hectare. Het totaalaantal punten voor de vlasteelt van 17 punten is het hoogst haalbare binnen de hoofdteeltmaatregelen.

Zie op deze website aan welke voorwaarden je moet voldoen! 

Op wat voor manieren GLB toepasbaar is, benoemen we hieronder!

DE VLASTEELT

Het telen van vlas omvat verschillende stappen. Hieronder staat  kort omschreven hoe dit proces in werking gaat. 

Vlas wordt gezaaid in april. Tot de oogst gaan er ongeveer honderd groeidagen overheen. De werkzaamheden die Linum B.V. uitvoert zijn de volgende: plukken, keren, ontzaden, persen, transporteren en verhandelen van vlas.

Zaaiwerkzaamheden en gewasbescherming
Het zaaien van vlas gebeurd tussen half maart en half april. Vlas is een gewas dat sterk reageert op bodemstructuur. Een vlak zaaibed en een bekwame ondergrond zijn daarom ook essentieel. Vlas wordt, grondsoortafhankelijk,  gezaaid op 1-3cm diepte. Het zaaien gebeurd op een nauwe rijenafstand van bij voorkeur 10-12,5 centimeter. Door nauwer te zaaien is de kans op legering minder.

Plukken van Vlas
Tijdens het plukken van vlas wordt de plant met wortel en al in zijn geheel uit de grond getrokken en op een zwad gelegd. Vlas wordt geplukt na ongeveer 100 groeidagen. Het is van groot belang dat de vezels in de stengel intact blijven. Bij het plukken van vlas worden de planten in zwaden op de grond gelegd. Een regelmatige dikte van het zwad is belangrijk om een zo egaal mogelijke roting te krijgen.

Keren van Vlas
Een poosje na het plukken kan het vlas worden gekeerd. Door het keren krijg je een regelmatigere roting op zowel de boven als onderkant van het zwad. Dit om een zo egaal mogelijke kleur te krijgen. Het keren van vlas gebeurd met een speciale machine. Deze machine raapt het zwad vlas van de grond met een getand wiel. Dit getande wiel voert het vlas door in getande riemen die het vlas in zijn geheel omdraaien.

Persen (rollen)
Op het moment dat het vlas dan droog genoeg is en de juiste kleur heeft kan het worden opgerold. Ook vaak persen genoemd, echter is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld het persen van stro. In de vlasrol worden 2 sisaltouwen meegerold. Dit vanwege het feit dat de rol in de verwerking ook weer moet worden afgerold. Dankzij deze touwen komen de stengels dan weer mooi recht uit de rol, net zoals ze op het land hebben gegroeid.